Obecny czas: 03 Wrz 2010, 04:53

Po jakich studiach najlepsze alternatywy?

Tutaj można dyskutować na ogólne tematy związane z Norwegią.

Po jakich studiach najlepsze alternatywy?

Postprzez trezesku 04 Lip 2010, 21:28

Jestem 20 latkiem z Katowic,mam jeszcze 2 lata technikum handlowego przed sobą,ale już teraz
zastanawiam się nad swoją przyszłością w Norwegii.Poniższe pytania mają na celu zebranie inf.
potrzebnych mi przed wyjazdem oraz do tego,żeby móc rozeznać się w tamtejszym rynku pracy.

Chcę zapytać ws.studiów,jakie studia najlepiej wybrać,aby mieć jak najlepsze alternatywy na przyszłość?
Czy jest w Norwegii odpowiednik AWF-u (Pl)? Pytam ze względu na fakt,że bardzo interesuje mnie sport,
w szczególności piłka nożna i rozważam możliwość wybrania się na studia trenerskie.Nie wiem jednak,
jak duże szanse miałbym na znaleznienie dobrze płatnej posady trenera na terytorium Norwegii.
Czytałem na jednym z wielu forów poświęconych Skandynawii,Norwegii,etc.o świeżo upieczonym
inżynierze zarabiającym w ok.Oslo 400k Nok rocznie.Inżynierowie jakich specjalizacji najlepiej zarabiają?
Jakie inne kierunki predysponują absolwenta do równie dobrze opłacalnej pracy?
trezesku
Młody Wiking

Dołączenie: 04 Lip 2010, 20:10

Re: Po jakich studiach najlepsze alternatywy?

Postprzez faran2 16 Lip 2010, 19:29

Chyba po informatyce

------------------------
filmy za darmo barbie fajne animacje na tel bzwbk blz
Ostatnio edytowany przez faran2 27 Sie 2010, 19:46, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
faran2
Młody Wiking

Dołączenie: 14 Sty 2010, 11:48

Re: Po jakich studiach najlepsze alternatywy?

Postprzez Gabriel Andan 16 Lip 2010, 23:53

trezesku napisał(a):Czytałem na jednym z wielu forów poświęconych Skandynawii,Norwegii,etc.o świeżo upieczonym
inżynierze zarabiającym w ok.Oslo 400k Nok rocznie.

I co z tego że tyle zarabia ... jako inżynier bez względu na specjalizację kierunkową to żadna rewelacja ...
Jednak by taką pracę Tutaj dostać , to trzeba znać biegle co najmniej Angielski w mowie i piśmie.
A ostatnio i to mało , żądają norweskiego...
Ponadto , trzeba wziąć pod uwagę jakie są Tutaj wydatki na utrzymanie codzienne .
Inżynier to nie fizyczny robol , który do pracy jedzie busem w 6-osób w ciuchach roboczych i w takich samych wraca ,oraz mieszka w kołchozie , gdzie w pokoju śpią po trzech czterech... .
To inny standard utrzymania i kosztów pośrednich....
Po za tym te 400tys/rok.Nok... , to BRUTTO a nie NETTO... a podatek w Norge przy tym zarobku to 36%...
Jak przeliczasz na polskie zł. to i może dużo , jednak Tu w Norge to taki sobie średni zarobek ,
Żadna rewelacja...
... LUDZIE jak Wam źle w Tym NORGE , to skróćcie Swoje cierpienie i jedźcie z powrotem do DOMU "...
Gabriel Andan
Wiking Weteran

Dołączenie: 07 Lip 2007, 22:54
Miejscowość: Z tamtąd

Powróć do Sprawy ogólne związane z Norwegią

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości